HIER TE KOOP

Lichtplan = raamdecoratie en verlichting

Meer ruimte met een slim lichtplan en goede raamdecoratie

Groot, groter, grootst… dat is toch wat veel mensen willen; ruimte in huis om prettig te kunnen leven. En om dat te realiseren moet je eigenlijk zeggen ‘Licht, lichter, lichtst….’. Want met goede verlichting kan zelfs de kleinste ruimte een stuk groter lijken. Stem je de raamdecoratie en je verlichtin in een lichtplan goed op elkaar af, dan creëer je dus meer ruimte.

Optimale afstemming

Hoe meer licht er naar binnen komt, des te groter de ruimte lijkt. Maar natuurlijke lichtinval bereikt niet elk hoekje in een kamer en ’s avonds of met somber weer is dat sowieso onvoldoende. Vandaar dat de combinatie raamdecoratie en verlichting niet zo vreemd is. Om dat zelf optimaal op elkaar af te stemmen, maak je dus eerst een lichtplan.

Zo maak je een verlichtingsplan

Voor een goed lichtplan of verlichtingsplan, teken je eerst de plattegrond van de ruimte. Teken daar ook alle ramen in, de meubels, schilderijen, tussenmuren en belangrijke plekken zoals een werkplek of het aanrecht van de keuken.

Extra licht of sfeerlicht?

Vervolgens bepaal je waar je hoeveel licht wilt hebben. Zo kun je een schilderij extra uitlichten met een spotje, genoeg licht bij een stoel wensen om te kunnen lezen of extra licht boven het aanrecht of een werkplek nodig hebben. Maar ook de plekken waar je juist gezellig met elkaar wilt zitten zonder dat je het gevoel hebt in een helverlichte wachtkamer te zijn beland, geef je op de plattegrond aan zodat daar dimlicht of sfeerverlichting ingetekend wordt.

Natuurlijke lichtinval

Nu je weet waar je hoeveel licht wilt hebben, kijk je naar de natuurlijke lichtinval bij de ramen. Die kan beperkt worden als er bij het raam een paar grote bomen staan. Of als het raam aan de noordzijde gelegen is. Dan weet je zeker dat je daar ook met mooi weer toch niet zo heel veel natuurlijke lichtinval hebt. Houd daar dus rekening mee en kies voor wat extra verlichting op die plekken én voor geschikte raamdecoratie.

Weinig daglicht in huis

Heb je een ruimte waar van nature al weinig licht in komt, dan wil je raamdecoratie die zo min mogelijk het daglicht blokkeert. Plisségordijnen of Duette®Shades in een top-down bottom-up variant zijn dan ideaal. Deze kun je smal maken als je het licht naar binnen wilt laten vallen. En daarbij kun je ze ook nog laten maken in een transparante of semi-transparante stof. Zodat als je ze toch een beetje openzet, ze de ruimte niet onnodig donker maken.

Zonnige ruimte

Is de ruimte waarvoor je het lichtplan maakt juist heel zonnig? Dan kies je voor raamdecoratie die overdag al van zichzelf het licht filtert. Transparante gordijnen zijn daarvoor heel geschikt maar ook paneelgordijnen of vouwgordijnen van transparante stof en natuurlijk de in-betweens.

Duurzame led-verlichting

Heb je nu alle lichte en donkere plekken in huis in kaart gebracht en weet je waar je wat voor verlichting nodig hebt? Dan wordt het tijd om keuzes te maken. Komt er een hanglamp, een staande lamp of ingebouwde dimmers? En als je bezig bent met de verlichting, is dit natuurlijk hét moment om over te gaan op duurzame led-lampen. Deze zijn er ook in warm-witte en gelige tinten en natuurlijk in heel veel lichtsterktes. En ook al zijn ze in aanschaf duurder, ze gaan veel langer mee en gebruiken veel minder stroom dan een gewone gloeilamp.

Persoonlijk lichtadvies voor jouw interieur?

Lijkt het jou wel wat, een lichtplan dat echt is afgestemd op jouw interieur? Ga dan snel aan de slag met een plattegrondje en de diverse lichtpunten. Kom je er niet uit? Geen nood, de interieurspecialisten van MrWoon helpen je er graag bij. Dus voor lichtadvies of voor een lichtplan op maat maak je gewoon snel een afspraak bij een van onze woonwinkels bij jou in de buurt!

Het gratis MrWoon magazine boordevol wooninspiratie

Bestel een exemplaar van ons nieuwste magazine

Advies en service van jouw lokale vakman

Vind jouw vakmanGratis interieuradviesGratis inmeten

 

Gepubliceerd op: 16/07/2018

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook geinteresseerd in deze blogs: