HIER TE KOOP

Voorkom het verkleuren van gordijnen

Voorkom het verkleuren van gordijnen! Heb je na een intensieve zoektocht jouw interieur ingericht zoals jij wilt, realiseer je je ineens dat die gordijnen wel erg in het felle zonlicht hangen. En kunnen ze daar wel tegen? Want die kleur is weloverwogen en combineert geweldig met de stoeltjes of juist die hippe tint op de muur. Dan wil je natuurlijk niet dat de gordijnen verkleuren. Hangen ze eenmaal, dan heb je opties om het verkleuren te verminderen. Maar je kunt je ook vooraf laten informeren zodat je weet welke gordijnen je het beste kunt kiezen voor jouw ruimte.

Natuurlijke of synthetische gordijnstoffen, lichte of donkere tinten?

Stoffen die lang of veel in direct zonlicht hangen, zullen altijd verkleuren. Maar hoe erg ze verkleuren is onder meer afhankelijk van het soort stof. Zo zullen natuurlijke gordijnstoffen sneller verkleuren dan synthetische en zie je een verkleuring sneller bij donkere dan bij lichte tinten. Voorkom het verkleuren van je raamdecoratie met de tips uit dit blog.

Verkleuren van polyester gordijnen

Heb jij je zinnen gezet op een mooi polyester gordijn? Dan is het goed te weten dat deze stof doorgaans niet snel verkleurt. Polyester is een synthetische vezel die vaak wordt gemengd met natuurlijke vezels. Deze stof is gemakkelijk in onderhoud, slijtvast, kan meestal gewassen worden en droogt snel. Ook heeft het een laag krimppercentage en verkleurt het dus minder snel dan katoen. Maar juist doordat polyester gordijnen vaak uit een menging van natuurlijke én synthetische vezels bestaan, is het wel goed vooraf deze menging te checken. Want hoe meer natuurlijke vezels erin zitten, des te sneller het kan verkleuren.

Verkleuren van linnen gordijnen

Linnen gordijnen zijn echte stoere elementen in het interieur. De wat ruwe, ongelijkmatige uitstraling geeft deze gordijnen een heel natuurlijke look. Linnen staat bekend om het snelle kreuken maar dat is eigenlijk ook weer de charme van deze stof. Linnen gordijnen zijn sterk, slijtvast en kunnen zelf gewassen worden. Ze krimpen echter wel gemakkelijk en na het wassen zul je ze moeten strijken. Wil je linnen gordijnen in jouw interieur? Kijk dan goed op welke kant de ramen gericht zijn. Linnen verkleurt namelijk snel dus als de ramen op het zuiden gericht zijn, kies je beter geen felle of donkere tinten.

Verkleuren van katoenen gordijnen

Ook katoenen gordijnen verkleuren snel als ze in direct zonlicht worden gehangen. Toch kiezen veel mensen hier voor vanwege de mooie natuurlijke uitstraling. Als het lichte of witte gordijnen zijn, valt het verkleuren meestal wel mee. Hetzelfde geldt voor katoenen gordijnen bij ramen op het noorden. Wil je katoenen gordijnen? Informeer dan vooraf naar de kwaliteit ervan, die kan namelijk sterk verschillen. Ook zijn er stoffen die bestaan uit een menging van katoen en polyester; dat geeft de natuurlijke uitstraling van katoen en het sterke van de synthetische stof. Zeker voor gordijnen die aan de zonzijde hangen, is dit een interessante optie.

Hoe voorkom het verkleuren van gordijnen

Wil je toch dat donkere of fel gekleurde gordijn voor een raam hangen waar de zon vaak op zal staan? Dan kun je natuurlijk wel beschermende maatregelen nemen waarmee je het verkleuren zoveel mogelijk voorkomt. Voorkom het verkleuren van gordijnen door je gordijnen te laten voeren met bijvoorbeeld een verduisteringsstof. Het voeren is sowieso prettig omdat wanneer de zon op het raam schijnt, je toch de mogelijkheid hebt om de ruimte te verduisteren. Ook kun je ervoor kiezen om zonwering aan te brengen aan de buitenzijde van het raam of een plissé-, vouw– of rolgordijn aan de binnenzijde. Het voordeel daarvan is dat je ook de warmte weert.

Interieuradvies, ook voor de beste keuze in gordijnen

Twijfel je of de gordijnen die jij op het oog hebt, wel of niet zullen verkleuren in het interieur dat je wilt inrichten? Vraag dan eens om een deskundig en vrijblijvend interieuradvies bij MrWoon. Een specialist vertelt je dan namelijk vooraf precies welke gordijnstof sneller verkleurt, wat de alternatieven zijn en met welke mogelijkheden jij het langst geniet van de kleur van je gordijnen. Een afspraak voor zo’n interieuradvies maak je hier.

Het gratis MrWoon inspiratiemagazine t.w.v. €6,95

Bestel een kopie van ons nieuwste magazine!

Advies en service van jouw lokale vakman

 

Vind jouw vakmanGratis interieuradviesGratis inmeten

 

Gepubliceerd op: 11/12/2017

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook geinteresseerd in deze blogs:

Ook interessant: