HIER TE KOOP
VRAAG ADVIES

Nieuwe raamdecoratie: zo kies je de kleuren en materialen

Het effect van kleuren en materialen

Ga je nieuwe raamdecoratie uitkiezen? Sta dan even stil bij het effect dat de kleuren en materialen op de sfeer en uitstraling hebben. Het maakt namelijk nogal wat uit of je een aluminium jaloezie kiest of een warmrood velours gordijn. Om je te helpen met jouw keuze, noemen we hier een paar opties.

Hard of zacht voor het raam?

Allereerst het materiaal. Het voorbeeld van aluminium of velours spreekt eigenlijk wel voor zich. Maar daartussen zijn nog talloze andere mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stoffen gordijn met een metallic look? Houten jaloezieën? Paneelgordijnen met houten latjes erop? Of een gordijn met nappa rondjes? Elk heeft een heel eigen uitstraling en bepaalt daarmee ook de sfeer in de ruimte.

Zacht materiaal in een hard interieur

Kies je voor een zacht materiaal dan geeft dat het interieur ook een zachtere uitstraling. Dat kan een mooi contrast zijn als de inrichting verder vrij hard is. Met bijvoorbeeld gestucte muren, een stenen vloer of stalen elementen. Raamdecoratie van een zachte stof geeft dan een mooi tegenwicht waardoor de ruimte in balans komt.

Natuurlijk materiaal in een landelijke inrichting

Wil je een landelijke inrichting benadrukken? Kies dan voor natuurlijke stoffen als raamdecoratie. Zoals linnen. Dat vormt een fijne combinatie met hout, rotan en natuurlijk grote, groene planten. Met linnen heb je keuze uit meerdere soorten raamdecoratie, gewone gordijnen en vouwgordijnen bijvoorbeeld.

Unieke gordijnstoffen

Sommige gordijnstoffen zijn zo uniek of anders-dan-anders, dat ze een eigen accent in de ruimte brengen. Zoals het Highlands gordijn van ribstof. Of de Emperador gordijnstof die een grove weving heeft en daardoor lekker stoer overkomt. Kies je voor zo’n stof, die opvalt door het soort materiaal, dan heeft dat een sterke invloed op het interieur. Het maakt het stoerder of wat meer retro maar kan ook extra zachtheid aanbrengen afhankelijk van de rest van de inrichting.

Neutrale kleuren, veilige keuze

Ook de kleur van raamdecoratie heeft veel effect op de inrichting en sfeer. Je kunt voor een neutrale tint gaan zoals wit of crème. Dat is veilig en zorgt dat er meer aandacht naar de rest van de inrichting gaat. Kies je voor het veilige zwart? Zorg dan dat je het combineert met warme, natuurlijke materialen om de hardheid van het zwart te verzachten.

Opvallende of donkere kleuren als statement

Wit, crème maar ook taupe doen het sowieso goed met natuurlijke materialen zoals linnen, katoen, wol en hout. Het maakt het huis lichter en natuurlijker zonder dat het teveel aandacht naar de ramen trekt. Is het huis daarentegen al vrij rustig? Dan kun je wel wat gewaagder zijn door te kiezen voor een dessin in de gordijnstof of een opvallende of donkerder kleur. Zoals donkerblauw, diepgroen of bordeauxrood. Daarmee maak je een echt statement voor het raam.

Combinaties in raamdecoratie

Zowel de kleuren als materiaalsoorten bieden veel mogelijkheden tot combineren. Een donker overgordijn met een transparant gordijn of een gordijn met een dessin waarin de kleur van het overgordijn terugkomt. Of combineer houten jaloezieën met in-betweens voor een aangenaam contrast. Ook leuk zijn de vele opties die Scala® aluminium jaloezieën bieden. Die zijn er namelijk in veel kleuren en kunnen dus heel goed samen opgehangen worden met andere, stoffen raamdecoratie in een kleur die matcht.

Wat het beste past bij jouw interieur? Vraag het de woonadviseurs van John van Zweden wonen!

Vind je het nog steeds lastig om een mooie combinatie in raamdecoratie samen te stellen? Of twijfel je welke kleur of materiaalsoort het beste bij jouw interieur past? Onze woonadviseurs staan voor je klaar om je te helpen met een persoonlijk stylingsadvies.

Gepubliceerd op: 22 december 2020

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook geinteresseerd in deze blogs: