HIER TE KOOP
VRAAG ADVIES

Plooien in gordijnen

De plooien in gordijnen zijn zo’n detail waar je niet bij stilstaat, maar die wel van grote invloed zijn op hoe de gordijnen hangen en wat voor sfeer het brengt in de ruimte. En wie eens gordijnen heeft aangeschaft weet dat deze vraag altijd gesteld wordt: wat voor gordijnplooi wil je? Want de keuze in gordijnplooi bepaalt meteen hoeveel stof er nodig is. Wij vertellen je hier daarom alles over plooien in gordijnen.

Plooien, welke soorten zijn er?

De volgende soorten gordijnplooien zijn er:

Enkele plooi: deze plooi komt veel voor. Het wordt vaak gebruikt bij zware gordijnen zoals velours gordijnen en verduisterende gordijnen. Omdat deze plooi geen extra stof nodig heeft, is het meestal voordeliger dan een andere gordijnplooi.

Dubbele plooi: ook bekend als de vlinderplooi. Deze mooie plooi wordt veel gebruikt bij in-betweens en vitrages of gordijnen van een soepele stof. Is het gordijn van een dikkere of stuggere stof, of is het gordijn gevoerd, dan is de dubbele plooi niet heel geschikt. Met deze plooi valt het gordijn ruimer en toont het royaler. Hiervoor is natuurlijk ook meer stof nodig.

Driedubbele plooi: een bijzonder overvloedige plooi. De driedubbele plooi gebruikt veel meer stof dan welke andere plooi dan ook en de gordijnen vallen dan ook uiterst royaal. De gordijnstof moet bij een driedubbele plooi wel soepel zijn.

Wave-plooi: de wave is een bekende en erg favoriete plooi voor gordijnen omdat het geschikt is voor elk gordijn, soepelvallend of dik gevoerd. De wave-plooi geeft mooie, diepe golven en wordt onder de rails gehangen, hiervoor is wel een aparte bevestiging nodig. De wave komt het best tot z’n recht bij kamerhoge gordijnen en geeft daarmee elk interieur een echte design-look.

Gordijnringen

Wil je niet een van deze plooien, dan kun je ook kiezen voor mooie gordijnringen of zeilringen. Deze ringen moeten wel passen bij de roede zodat het gordijn gemakkelijk open en dicht te schuiven is. Ook is er keuze in de kleur van de ringen en roede zodat je het kan afstemmen op de rest van het interieur. Gordijnen die met ringen bevestigd zijn, vallen altijd in vrij soepele plooien ongeacht de stof.

Gordijnhaken of waverunners

Met een gordijnhaak per plooi kan een gordijn mooi gelijkmatig aan de rails bevestigd worden. Bij een wave-plooi worden speciale waverunners gebruikt; dit zijn een soort gordijnhaken speciaal voor de wave-plooi waardoor de gordijnen bij het openschuiven kreukvrij en in de plooi blijven zodat de stof mooi blijft.

Welke gordijnplooi bij jou thuis past? Vraag advies aan De Greef stoffen!

Gordijnen kunnen op verschillende manieren worden opgehangen: voor het raam, tussen de wanden maar ook tegen het plafond. Wat goed past bij jouw interieur en de gekozen gordijnplooien kan een van onze adviseurs je vertellen. Ook kan deze de gordijnen inmeten zodat je met de gekozen plooien zeker weet dat de gordijnen goed passen en mooi vallen. Wil je dat ook? Neem dan contact op met onze winkel in Helmond en laat je adviseren.

Gepubliceerd op: 1 februari 2021

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook geinteresseerd in deze blogs: